PIREURI SIMPLE DIN LEGUME:
BROCCOLI sau CONOPIDA :
- s Se fierb la aburi in jur de 200 de gr de broccoli sau conopida timp de 10 minute sau pina cind devin fragede
Se pot fierbe si intr-o oala, acoperite cu apa, la foc redus timp de aprox 6 minute;
Se scurg si se freaca pina au consistenta unui pireu;
Veti obtine in jur de 6 portii.
STIULETE DE PORUMB
Stiuletele de porumb se curata si se spala iar apoi se pune la fiert la foc mediu timp de 10 minute. Dupa ce a fiert se scot bobitele de porumb si se amesteca la blender. Se mai pot adauga in blender: cartof, si praz sau cartof , pui si praz.
Veti obtine in jur de 2 portii.
ZUCCHINI
Se pun la fiert la aburi 3 zucchini, mici, descojiti si taiati in bucatele. Se fierb pentru aproximativ 10 minute sau pina cind devin fragezi.
Se pot fierbe si intr-o oala, acoperiti cu apa, pret de aproximativ 6 minute.
Dupa ce au fiert, se scurg de apa si se freaca pina au consitenta unui pireu. Se pot amesteca fie cu praz si cartof sau cartof dulce sau mazare.
Veti obtine in jur de 8 portii.
ZUCCHINI
MAZARE
Dupa ce au fiert, pastrati o parte din apa si frecati-le pina capata consistenta unui pireu. La acest pireu se mai poate adauga: cartof, morcov sau cartof dulce.
Veti obtine in jur de 2 portii.
SPANAC
Veti obtine o portie.
ROSIE
Veti obtine o portie.
-veti obtine 3 portii
-timp de coacere:20 min
- se poate congela
14 gr de unt nesarat
1 dovlecel mic de vara, curatat si taiat in bucatele mici
2 cartofi mici, curatati si taiati in bucatele
100 ml de supica de pui
50 gr mazare
Ceapa se caleste in unt timp de aproximativ 3 minute sau pina cind se fragezeste. Adaugati dovlecelul si caliti-le pentru inca un minut. Adaugati si cartoful apoi supica de pui si lasati sa fiarba pentru inca 12 minute. La sfirsit se adauga mazarea si se mai lasa sa fiarba inca 3 minute.
Se omogenizeaza totul in blender.
STIATI CA: toti dovleceii de culoare galbena contin beta caroten, insa in zucchini acesata vitamina se gaseste mai ales in coaja, de aceea este ideal sa-i gatim cu tot cu coaja.
DOVLECEL DE VARA
DOVLECELUL CENUSARESEI -reteta pt. 6-7 luni
-veti obtine 3-4portii
-timp de coacere:30 min
- se poate congela
15 gr de unt nesarat
1 capatina de praz taiata cubulete
jumatate de dovlecel curatat si taiat in cubulete
100 ml supita de pui/legume
Prazul se caleste intr-o tigaie pina cind devine fraged si galben auriu. Adaugati dovlecelul si continuati sa caliti pentru inca 2 minute. Adaugati supita si lasati sa fiarba timp de 30 de minute sau pina cind dovlecelul e fiert.
Omogenizati in blender.
Pentru o varianta cu carne, puteti adauga in jur de 400 gr de carnita de pui si fierbeti cu toate ingredientele de mai sus.
-veti obtine 5 portii
-timp de coacere:14 min
- se poate congela
1 capatina de praz taiat in cubulete
1 cartof dulce, marisor, curatat si taiat in cubulete
100 gr de mazare
80 gr de spanac, spalat si cu striatiile rigide inlaturate
Prazul se caleste cu untul intr-o oala pina cind capata o culoare aurie, in jur de 2-3 minute, dupa care se adauga cartoful dulce. Turnati peste o cana cu apa si lasati sa fiarba inabusit pentru inca 7-8 minute. Adaugati spanacul si mazarea si fierbeti inca 3 minute.
Omogenizati totul la blender.
CARTOF, MORCOV SI PORUMB -reteta pt. 6-7 luni
-veti obtine 3 portii
-timp de coacere:26 min
- se poate congela
1 ceapa mica taiata in bucatele
2 morcovi medii, curatati si taiati in bucatele
2 cartofi medii, curatati si taiati in bucatele
200 ml de supita de legume sau apa
30 gr boabe de porumb
1-2 linguri de lapte matern/formula
Topiti unul intr-o oala, apoi adugati ceapa si caliti-o pret de 1 minut. Adaugati morcovii si caliti-i pentru inca 5 minute. Adaugati cartofii, supita de pui/ apa si fierbeti la foc moderat pentru 15 minute. Adaugati porumbul si mai fierbeti inca 5 minute.
Omogenizati cu ajutorul unui robot de bucatarie si adaugati laptele pentru a obtine consistenta dorita.
DE STIUT:
Porumbul este o sursa buna de beta-caroten si fibra
FILE DE PESTE CU SOS DE BRINZA SI LEGUME -reteta pt. 6-7 luni
-veti obtine 4 portii
-timp de coacere:23 min
- se poate congela
15 gr. unt nesarat
o capatina de praz, taiat in cubulete
2 morcovi medii, curatati si taiati cubulete
1 cana de apa fiarta
100 gr mazare
140 gr file de platica sau orice peste alb, fara piele
100 gr lapte matern/formula
3 boabe de piper
1 foaie de dafin
citeva firicele de patrunjel
Sosul de brinza
14 gr unt nesarat
14 gr faina
100 gr de brinzica rasa ( de ex cascaval)
Topiti unutul intr-o oala, adaugati prazul si caliti timp de 2-3 minute. Adaugati morcovii, acoperiti cu apa si lasati sa fiarba pentru 15 minute. Adaugati mazarea si mai fierbeti inca 5 minute sau pina cind legumele devin fragede.
Intre timp, puneti pestele intr-o tigaie impreuna cu laptele, piperul, foaia de dafin si patrunjelul. Fierbeti inabusit pentru 3-4 minute sau pina cind pestele e patruns. Scoateti pestele pe o farfurie, pastrati lichidul in care a fiert, insa aruncati piperul si foaia de dafin.
Se pregateste sosul de brinza astfel: se topeste untul intr-o oala se adauga faina si se amesteca pina cind se obtine o pasta omogena ( aprox 1 minut). Se adauga treptat lichidul in care a fiert pestele, se lasa sa fiarba la foc redus pret de citeva minute pina cind sosul devine mai gros si pastos. La sfirsit se adauga brinza rasa si se amesteca pina cind se topeste.
Se scurg legumele si se adauga pestele si sosul de brinza.
Se omogenizeaza totul in blender
PUI CU MAR SI CARTOF DULCE
14 gr de unt nesarat
o ceapa mica, taiata bucati
115 gr de piept de pui, fara oase si pielita, taiat in cubulete
1 cartof dulce marisor, curatat si taiat in bucati
jumatate de mar, curatat, fara miez si taiat in bucati
1 cana de supita de pui
Untul se topeste intr-o oala, la care se adauga ceapa care se caleste pentru 2-3 minute. Se adauga puiul si se caleste si acestea pina capata o culoare albicioasa. Se adauga cartoful si marul peste care se toarna supita de pui. Se lasa sa fiarba inabusit pret de 15 minute.
Se omogenizeaza la blender.
STIATI CA:
- Puiul si marul sunt o combinatie delicioasa; daca mai adaugati si cartof dulce, textura lor devine si mai fina;
-Carnea de pui rezprezinta o mincare “ideala” de crestere pentru bebelusul dvs caci contine foarte multe proteine si vitamina B care se gasesc mai greu in leguminoase.
No comments:
Post a Comment