Tuesday, February 23, 2010

ETAPA a3a - 7-9 LUNI - LEGUME SI CARNITA

FILE DE PESTE IN SOS DE PORTOCALA
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 5 portii
-timp de coacere:20 min
- se poate congela


220 gr filet de peste alb, fara pielita
100 gr de suc de portocale
40 gr de brinzica rasa
14 gr de patrunjel taiat marunt
30 gr de cereale zdrobite
14 gr de unt nesarat

Ungeti o tavita mai adinca sau un vas ena cu unt iar apoi asezati in aceasta, pestele acoperit de sucul de portocale, brinzica rasa, patrunjelul si cerealele, untul care v-a ramas taindu-l in cubulete si presarindu-l si pe el peste toate aceste ingrediente. Acoperiti cu o folie de aluminiu si coaceti la cuptorul incins la 177 de grade timp de 20 de minute. Dupa ce s-a copt taiati peste in fisii, fiind atenti sa scoateti toate oasele, iar apoi omogenizati totul in blender.




FILE DE PESTE ALB CU MORCOV, BRINZA SI ROSIE
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 4 portii
-timp de coacere:18 min
- se poate congela


4 morcovo medii, curatati si taiati cubulete
220 gr file de peste alb
2 linguri de lapte matern sau formula
30 gr de unt nesarat
2 rosii medii, fara pielita si taiate bucati
30 gr brinzica rasa

Fierbeti morcovii la abur pret de 15 minute. Intre timp, puneti pestele intr-o oala adaugati laptele si in jur de 10 gr de unt si lasati-I sa fiarba inabusit timp de 3-4 minute sau pina cind pestele e patruns.
Topiti restul de unt intr-o tigaie, adaugati rosiile si caliti-le pina capata consistenta unui terci. Adaugati si brinzica si amestecati pina se topeste. Adaugati si morcovii fierti la mincarica de rosii iar apoi pestele taiat fisii si fara oase. Se omogenizeaza totul la blender. Sau poate fii servit in bucati mai mari bebelusilor marisori.

DE STIUT:
- platica este un bun peste de inceput caci are o textura frageda numai buna pentru bebelusi.





SOMON SURPRISA
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 3 portii
-timp de coacere:20 min
- se poate congela


2 morcovi medii, curatati si taiati in cubulete
150 gr filet de somon, fara pielita
40 ml suc de portocale
30 gr brinzica rasa
14 gr unt nesarat
2 linguri de lapte matern/formula

Puneti morcovii intr-o oala, acoperiti-i cu apa si lasati-i sa fiarba la foc redus timp de 20 de minute sau pina cind devin fragezi.
Intre timp, puneti somonul intr-o tavita adinca sau vas ena, turnati sucul de portocale si presarati brinzica rasa , acoperiti cu o folie de aluminiu si puneti-l in cuptorul incins la 177 grade timp de 20 de minute.
Taiati pestele fisii si scoateti toate oasele; scurgeti morcovii ,amestecati-i cu untul si laptele , adaugati si pestele si omogenizati totul prin blender.

STIATI CA:

-pestele gras, asa cum e somonul, reprezinta o sursa esentiala de acizi grasi care sunt foarte importanti pentru dezvoltarea ochilor si a creierului.




FICATEL DE PUI CU LEGUME SI MAR
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 5 portii
-timp de coacere:23 min
- se poate congela


200 gr ficatel de pui
o capatina mica ceapa, taiata marunt
1 lingura ulei de masline
1 morcov mediu, curatat si taiat cubulete
1 cartof mediu, curatat si taiat cubulete
jumate de mar, decojit, fara seminte, taiat in cubulete
200 ml supa de pui

Spalati ficateii de pui, indepartind grasimea si zgirciul , iar apoi taiati-i in bucatele mici. Caliti ceapa in ulei pina cind aceasta devine frageda. Adaugati si ficateii si mai caliti pret de inca un minut sau pina cind ficateii isi schimba culoarea. Adaugati morcovul, cartoful si marul, turnati peste ele supa de pui si lasati sa fiarba inabusit pret de 20 de minute. Omogenizati in blender.

STIATI CA:

-ficatelul de pui reprezinta o sursa buna de vitamine si fier. Bebelusii se nasc cu o rezerva de fier ce acopera primele 6 luni de viata, iar dupa aceasta virsta e important sa le asiguram necesarul de fier de care au nevoie.

MICI TRUCURI:
- atunci cind le ies dintii, bebelusii isi pot pierde din apetit. Gelul pentru dinti le mai poate calma durerea, insa, un alt mijloc de calmare poate fi un stick de castravete rece.


PUI CU PRAZ, MORCOV SI MAZARE
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 2 portii
-timp de coacere:28-30 min
- se poate congela


10 ml ulei de masline
o capatina mica de praz, taiat in cubulete
1 pupla de pui, fara pielita si fara grasime
2 morcovi medii, curatati si taiati in cubulete
200 ml supa de pui
30 gr mazare

Caliti prazul in uleiul de masline timp de 2 minute. Adaugati si pulpita de pui si caliti-l pentru inca 2 minute. Adaugati morcovii si turnati supa de pui si lasati sa fiarba inabusit pentru 20 de minute. Spre sfirsit adaugati si mazarea si mai lasati sa fiarba pentru inca 4-5 minute. Daca pulpita de pui are os, atunci acesta se scoate inainte de a pune totul in blender si de a omogeniza.

DE STIUT:
- carnea de pe pulpita de pui, care e si mai inchisa la culoare decit cea din pieptul de pui , e si mai nutritiva si de aceea e mai de preferat de folosit;


CARNITA DE VACUTA FIARTA CU MORCOV, PASTIRNAC SI CARTOF DULCE
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 5 porti
-timp de coacere: 110 min
- se poate congela


1 lingura ulei de masline
o jumate de ceapa rosie, taiata fin
1 capatina usturoi, zdrobit
150 gr carne vita, slaba, taiata in cubulete
2 linguri de faina
2 morcovi medii, curatati si taiati cubulete
1 pastirnac mic si taiat in cubulete
1 cartof mediu dulce, curatat si taiat in cubulete
1 foaie de dafin
1 lingura de patrunjel taiat marunt
250 ml supa de pui

Incalziti uleiul intr-o oala cu fundul dublu, adaugati ceapa si usturoiul si caliti-le timp de 3-4 minute sau pina cind devin fragede. Tavaliti bucatile de carnita prin faina iar apoi caliti-le in oala pina capata o culoare maronie. Adaugati morcovii, pastirnacul, cartoful dulce, foaia de dafin si patrunjelul si turnati peste toata acestea supita de pui. Lasati sa fiarba inabusit timp de o ora si un sfert sau pina cind carnea de vita e fiarta. Omogenizati totul la blender.


CASEROLA DE MIEL SI CARTOF DULCE
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 3 portii
-timp de coacere: 60 min
- se poate congela


90 gr carnita de miel, fara os si grasime, taiata in cubulete
2 cepe verzi , taiate marunt
1 cartof dulce, mare, curatat si taiat in cubulete
1 rosie medie, decojita si taiata in cubulete
un virf de lingurita de rozmarin
100 ml supita de pui

Preincalziti cuptorul la 177 grade. Puneti toate ingredientele intr- caserola/ vas ena, acoperiti si lasati sa coaca pentru 10-15 minute sau pina cind da in cloccot. Reduceti temperatura pina la 150 de grade si continuati sa coaceti pentru inca 45 de minute sau pina cind carnita de miel devine frageda. Omogenizati la blnder sau serviti-l normal bebelusilor mai mari.

STIATI CA:
- mielul reprezinta o sursa importanta de vitamina B, zinc si fier

No comments:

Post a Comment

I work on movies-I love movies

  • 21 grams
  • 4,3,2 - Mungiu
  • Age of innocence
  • American Beauty
  • An Education
  • Apocalypse now
  • Atonement
  • Blind Side
  • Burn after reading
  • Casino
  • Gone with the wind
  • Good fellas
  • Good Will Hunting
  • Hereafter
  • Inception
  • Julie & Julia
  • Kill Bill - vol 1
  • Kill Bill - vol 2
  • La Vita e bella
  • Mar al dentro
  • Midnight in Paris
  • Million Dollar baby
  • Mystic River
  • Nine
  • Orient, Occident
  • Panth's Labyrinth
  • Slumdog millionaire
  • Some like it hot
  • Sophie's choice
  • The bridge of Madison County
  • The departed
  • The English Patient
  • The Godfather
  • The Hours
  • The Talented Mr. Ripley
  • Train de Vie
  • Vicky, Cristina, Barcelona