Thursday, February 18, 2010

ETAPA a3a - 7-9 LUNI - LEGUME

-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 5 portii
-timp de coacere:25 min
- se poate congela

1.LINTE HRANITOARE

1 ceapa micuta, taiata marunt
2 morcovi medii, curatati si taiati in bucatele
¼ de telina taiata bucati
15 ml ulei de masline
1 cartof dulce, mediu, curatat si taiat in bucati
50 gr linte
200 gr supa de pui/ legume
Ceapa, morcovii si telina se calesc in uleiul de masline aprox 5 minute sau pina cind devin fragede. Adaugati lintea si cartoful dulce si turnati peste supa de lrgume/pui. Lasati sa fiarba inabusit pentru inca 20 de minute.
Omogenizati la blender.

STIATI CA
- lintea este o sursa buna si ieftina de proteine; aceasta mai contine de asemenea fier care este foarte important pentru dezvoltarea creierului bebelusului dvs, in special intre 6 luni si 2 ani;
- lintea poate fi un pic mai greu digerabila de stomacelul bebelusului dvs, de aceea se recomanda sa fie combinata cu cit mai multe legume proaspete, ca in reteta de mai sus;

MICI TRUCURI:
- un bebelus vegetarian va avea la inceput acelasi menu ca orice alt bebelus: cereale de orez, fructe si legume. Insa cind va trece de 7 luni, etapa ce marcheaza introducerea proteinelor, meniurile vor incepe sa difere. In loc de carne, dati-le produse lactate, oua, linte. Fierul nu se absoarbe atit de repede din produsele vegetale , asa ca ar fi o idée buna sa le oferiti fructe bogate in vitamina C pentru a ajuta la o cit mai buna absorbtie a fierului.


2.CARTOF, PRAZ, MORCOV SI MAZARE
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 4 portii
-timp de coacere:20 min
- se poate congela


30 gr unt nesarat
1 capatina mica de praz, taiat in bucatele mici

2 cartofi mici, curatati si taiati in bucatele
1 morcov mediu, curatat, taiat in bucatele
200 gr de supa de pui/ legume
100 gr de mazare

Topiti untul intr-o oala si apoi caliti prazul pret de 3-4 minute. Adaugati cartofii si morcovul, turnati peste supa de pui/ legume si lasati sa fiarba inabusit timp de 10 minute. Adaugati mazarea si mai lasati sa fiarba inca 6 minute sau pina cind legumele devin fragede.
Omogenizati la blender.

STIATI CA:

- cartoful contine vitamina C si este o sursa buna de potasiu;
- cartoful se combina foarte bine cu majoritatea legumelor; curatati-i de coaja chiar inainte de gatit si nu-i lasati in apa caci isi pierd vitamina C



3.ROSIE, CONOPIDA SI MORCOV CU BUSUIOC
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 4 portii
-timp de coacere:18 min
- se poate congela

2 morcovi medii, curatati si taiati in bucati
200 gr buchetele de conopida, taiate marunt
2 rosii medii, decojite si taiate in bucati
2-3 frunzulite de busuioc
100 gr de brinzica rasa

Puneti morcovii intr-o oala, acoperiti-i cu apa si lasati-i sa fiarba inabusit pret de 10 minute. Adaugati conopida si mai fierbeti inca 7-8 minute, mai adaugind apa, daca e necesar.
Intre timp, topiti untul intr-o oala separata, adaugati rosiile si caliti-le pina capata consistenta unui terci. Dati-le deoparte, adaugati busuiocul si brinzica si amestecati pina cind aceasta din urma se topeste. Amestecati morcovii si conopida cu sosul de rosii si cam 3 linguri din apa in care au fiert pina au consistenta unui pireu.

DE STIUT:

- cut cit bebelusii fac cunostinta cu gusturi si texturi noi de la o virsta frageda cu atit tendinta de a deveni niste copii mofurosi se reduce



4.LEGUME CU SOS DE BRINZICA
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 4 portii
-timp de coacere:18 min
- se poate congela

1 morcov mediu, curatat si taiat in bucati
200 gr buchetele conopida, maruntite
100 gr buchetele broccoli, maruntite
50 gr mazare

SOSUL DE BRINZICA
14 gr unt nesarat
14 gr faina
200 ml lapte matern/formula
100 gr de brinzica rasa ( de ex cascaval)

Fierbeti morcovul la abur pentru 10 minute si dati-l deoparte. Fierbeti la abur conopida si broccoli timp de 4 minute. Adaugati si mazarea si mai fierbeti inca 3 minute.
Intre timp, pregatiti sosul de brinza, astfel:
Se topeste untul intr-o oala, se adauga faina si se amesteca pina cind se obtine o pasta omogena ( aprox 1 minut). Se adauga treptat laptele si se lasa sa fiarba la foc redus pret de citeva minute pina cind sosul devine mai gros si pastos. La sfirsit se adauga brinza rasa si se amesteca pina cind se topeste.
Puneti toate legumele intr-un blender, peste care turnati sosul de brinza si omogenizati.

MICI TRUCURI
- daca bebelusului dvs nu-i prea place sa manince legume, incercati sa le amestecati cu un sos de brinzica delicios;


5.PASTE CU DOVLECEL, ROSIE SI BRINZICA
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 2 portii
-timp de coacere:10 min
- se poate congela

1 dovecel micut, curatat si taiat in cubulete
300 gr pasta gen stelute , penne sau fettuccini
14 gr de unt nesarat
2 rosii medii, decojite si taiate in bucatele
40 gr brinzica rasa
2 linguri lapte matern/formula

Fierbeti la abur sau prin metoda clasica dovlecelul timp de 10 minute sau pina cind devine fraged.
Intre timp, fierbeti pastele, insa nu adaugati sare in apa de fiert.
Topiti untul intr-o oala si adaugati rosiile, caliti-le pina capata consistenta unui terci apoi adaugati peste brinzica si amestecati pina se topeste.
Dati la mixer dovlecelul cu pasta de rosii si laptele iar produsul obtinut se va combina cu pastele iar apoi omogeniza in blender.



6.CONOPIDA SI BROCCOLI IN SOS DE BRINZICA
-reteta pt. 7-9 luni
-veti obtine 3 portii
-timp de coacere:7-10 min
- se poate congela


250 gr buchetele de conopida
250 gr buchetele de broccoli

SOS DE BRINZICA
14 gr unt nesarat
14 gr faina
200 ml lapte matern/formula
100 gr de brinzica rasa ( de ex cascaval)
100 gr de brinzica rasa Gruyere

Conopida si broccoli se fierb la aburi timp de 7 minute sau pina cind devin fragede.
Intre timp se pregateste sosul de brinzica astfel:
Se topeste untul intr-o oala, se adauga faina si se amesteca pina cind se obtine o pasta omogena ( aprox 1 minut). Se adauga treptat laptele si se lasa sa fiarba la foc redus pret de citeva minute pina cind sosul devine mai gros si pastos. La sfirsit se adauga brinza rasa si se amesteca pina cind se topeste.

Dupa ce e sosul gata se dauga broccoli si conopida si se omogenizeaza in blender.

DE STIUT:
- in ceea ce priveste sosul de brinza, puteti folosi diferite soiuri de brinza ca de ex Emmentaler; de asemenea, se pot adauga si alte legume ca de exemplu morcovi si spanac;

2 comments:

  1. ce fel de branza folosesti? cea gen cascaval nu e sarata, adica e permisa? buna idee sosul asta de branza, ar merge ca un dip si peste legumele intregi de la BLW. multam

    ReplyDelete
  2. Gagica asta din cartea careia traduc soune sa folosim brinza gen Cheddar Gruyere sau Emmentaler. M-am mai uitat si in cartea lui Ripley si vad ca si ea recomanda: Cheddar, Edam , Feta si Cheshire. Eu ,inca, nu am inceput sa-i dau lui Bryce ca suntem la inceput. Am luat-o asa, catinel, cu broccoli, morcov, cartof dulce...Ma gindesc sa incep cu chestii mai "sofisticate" dupa 7 luni. Oricum, parerea mea e ca nu-i dai sa manince o roata de cascaval odata (din ce mi-aduc eu aminte parca nu era asa sarat cascavalul, depinde de sortiment etc) si suta aia de grame amestecata cu celelelate ingrediente ma gindesc ca nu i-ar putea face rau.

    ReplyDelete

I work on movies-I love movies

  • 21 grams
  • 4,3,2 - Mungiu
  • Age of innocence
  • American Beauty
  • An Education
  • Apocalypse now
  • Atonement
  • Blind Side
  • Burn after reading
  • Casino
  • Gone with the wind
  • Good fellas
  • Good Will Hunting
  • Hereafter
  • Inception
  • Julie & Julia
  • Kill Bill - vol 1
  • Kill Bill - vol 2
  • La Vita e bella
  • Mar al dentro
  • Midnight in Paris
  • Million Dollar baby
  • Mystic River
  • Nine
  • Orient, Occident
  • Panth's Labyrinth
  • Slumdog millionaire
  • Some like it hot
  • Sophie's choice
  • The bridge of Madison County
  • The departed
  • The English Patient
  • The Godfather
  • The Hours
  • The Talented Mr. Ripley
  • Train de Vie
  • Vicky, Cristina, Barcelona